Restauracions

Església parroquial de l’Ametlla de Mar, 2004

El presbiteri de l’església parroquial de L’Ametlla de Mar esta decorat amb unes pintures a l’Oli sobre tela, i d’altres murals a la cola dels anys quaranta per l’artista Messeguer.
La restauració duta a terme ha consistit en una neteja de la superfície pictòrica, primer en sec i després amb detergent neutre en els olis, una fixació de la capa pictòrica al suport per consolidar el conjunt, la reintegració d’algunes parts malmeses, i finalment un envernissat per protegir –ho.

Restauració de pintures murals al fresc

La restauració dels frescos sol començar amb la detecció del solc deixat en el mur a l’hora de dibuixar-hi. Sovint és necessària una acurada neteja de la superfície pictòrica amb aigua destil·lada i detergent de pH neutre. Després es procedeix a l’eliminació d’afloracències i salnitres provinents de l’interior del mur. Si es decideix no arrencar els frescos i restaurar-los in situ, el que fem és consolidar el suport adherint els arrebossats superficials més rics de calç amb els més magres de fons per evitar despreniments de la capa pictòrica. A continuació es reintegra la massa de material que hagi pogut perdre per igualar la superfície i finalment amb la tècnica del trateion i utilitzant goma aràbiga reintegrem de manera totalment reversible la capa pictòrica conferint al conjunt una visió sencera, global.
Museu Romàntic Can Papiol a Vilanova i la Geltrú. 1998
 Pintures Murals al Mas d’en Duran de Botarell 1997

Restauració de pintures al tremp

La principal dificultat és la fragilitat d’aquestes pintures murals realitzades amb aglutinants a base de coles animals o vegetals. Coles que són sempre solubles a l’aigua. Això vol dir que hem de fer una neteja mecànica en sec, raspallant la superfície amb compte de no erosionar la capa pictòrica.
Sovint hi ha zones on la cola s’ha disgregat molt i ha perdut poder d’adherència, aleshores és necessari consolidar la pintura de manera reversible i que no alteri les propietats del suport.
Finalment reintegrarem la pintura de manera que igualem textura i brillantor amb l’original i podem donar-li alguna protecció final.
Museu Romàntic Can Papiol a Vilanova i la Geltrú. 1998

Capella de Sant LLatzer a Barcelona

Santa Marina de Pratdip

Restauració d’esgrafiats

La restauració segueix un procés similar al de les pintures murals. Una vegada netejats amb aigua destil·lada i sabó neutre, el més difícil és consolidar convenientment el suport, que sovint ha patit disgregacions de materials a causa de les sals procedents de l’interior del mur. Un cop consolidats es reintegren amb el material més semblant químicament i cromàticament als originals.

Capella del Santissim a Ascó

Santuari de  Santa Marina a Pratdip
Restauració d’Esgrafiats del segles XVII – XVIII . Son uns esgrafiats a l’interior d’esglésies molt treballats, fets amb estargit i amb una pasta molt lleugera de sulfat càlcic. La capa de fons o trepa és mangra o siena que contrasta amb el blanc del dibuix. Crea un efecte de damasquinat molt decoratiu. Es combina amb motius pintats al metzofresco. L’estat de conservació és bo a les zones no humides i fora l’abast de la gent. Alguns paraments en canvi s’han hagut de fer de bell nou. Les imatges corresponen als conjunts de la capella d’Ascó i al santuari de Santa Marina a Pratdip.

Casa Monguió a Tarragona

Escola del Treball a Barcelona 1998

Aquest magnífic conjunt d’esgrafiats és vestíbul de l’Escola del Treball a Barcelona. Magníficament conservat té grans medallons als murs oposats al·legòrics a les virtuts del treball i al coneixement, units per ornamentacions als arcs parabòlics diafragmàtics que representa un frondós arbre del saber. És peculiar l’ esgrafiat directament sobre obra vista, donant un toc eclèctic i exòtic.

Restauració de façanes

Façanes antigues pintades al fresc o al tremp de caseïna.

Façana restaurada al Carrer dels Ferrers a Tarragona
Restauració de pintures ornamentals a la façana d'una casa de la plaça de les Peixateries Velles de Tarragona
Restauració de la Façana de la casa Company al carrer d'En Granada
Restauració de la capella votiva de Santa Tecla al Consell Comarcal del Tarragonès
Restauració de les pintures a la calç de la font de la Menya al Vendrell

Restauració de daurats

Restauració de daurats amb Or de Full

Cambril de la Mare de Déu del Claustre de la Catedral de Tarragona